TANKWEG




De Landschapswoning
De eenlaagse woning is gesitueerd in het licht glooiende Achterhoekse landschap. Aan de voorzijde, de noord- en oostzijde, vormt het woonhuis samen met de weg en de bomen een omsloten buitenruimte, de kippenweide. Deze zijde zorgt voor privacy en beschutting. Aan de zuid- en westzijde opent het woonhuis zich in een kromming naar het landschap.

De gevels zijn opgebouwd uit drie banden metselwerk. De middelste band ligt terug, zodat de bovenste band, de dakrand, schaduw biedt en de onderste band voldoende breedte heeft om op te zitten. Deze zitbanden steken het landschap in, zodat de zichtassen versterkt worden en het bouwwerk geleidelijk overgaat in het landschap.

De ruimtes zijn georiënteerd op de zon; in de ochtend komt de zon op in de slaapkamers en de woonkeuken, in de middag bereikt hij de woonkeuken en woonkamer en in de avond draait de zon langs de woonkamer en het terras weg naar de ‘deel’, waar de zon achter de horizon ver-dwijnt. Het overstek van de gevel op het zuiden houdt in de zomer het zonlicht tegen, in de winter komt het licht van de laaghangende zon binnen.

De ruimtes worden gescheiden door een multifunctionele kast. Deze kast is de ruggengraat van het bouwwerk en is zowel een boekenkast, haard, garderobe, meterkast, servicekast, als bureau. De lichtkoepels boven het bureau en de garderobe verlichten de werkplek en de gang. Ook is in de ruggengraat een taatsdeur opgenomen. Deze grote deur kan de woonkamer van de woonkeuken scheiden.