SPHINX I





Loft op de bovenste verdieping in de voormalige Sphinx fabriek.
De Sphinx fabriek is een restant van het industriële tijdperk van Maastricht. Ook in de loft is deze rauwe geschiedenis nog goed zichtbaar in de stalen ramen, de haken in het plafond en de nummering op de betonnen kolommen.

Door de introductie van een multifunctionele doos blijft dit rauwe open karakter van de loft behouden. In gesloten stand is dit een strak eiken element die los in de ruimte staat. Door de deuren van de doos te openen transformeert de omliggende ruimte in 2 afgesloten slaapkamers en de woonruimte. Aan de kopse kant van de doos vormt de kastenwand samen met het strak gedetailleerde keukeneiland de keuken. Dit roestvrijstalen eiland houdt samen met het zachte karakter van het eikenhout van de doos en het rauwe beton van de kolommen de ruimte in balans. Bij de entree draait een smalle trap naar het dakterras. De draaiing van de trap is zo vormgegeven dat er voldoende ruimte is voor een extra slaapkamer en een kleine badkamer.

Het eiken volume, het roestvrijstalen eiland en de efficiënte trap maken de loft een functionele ruimte, maar behouden ook het open industriële karakter van de loft.

in samenwerking met / fotografie: Katarina Labathova